Denne guiden er laget av FAU-styret og ledelsen ved Nordtvet skole for å informere klassekontaktene om deres rolle og om hvordan de kan samarbeide med kontaktlærerne.
Som klassekontakt er du bindeleddet mellom skolen/kontaktlæreren og foreldrene i klassen.
Du er den personen som foreldrene i klassen kan henvende seg til hvis de har noen spørsmål. Du er også den personen kontaktlærer tar kontakt med.
Klassekontakten velges for ett skoleår om gangen. På Nordtvet skole velges én klassekontakt og én vara per klasse på foreldremøtet etter skolestart for de nye førsteklassingene. For de andre trinnene velges klassekontakter i vårsemesteret. På den måten er klassekontaktene operative fra dag 1 av et nytt skoleår og kan være med på planlegging av semesteret i samarbeid med lærerene og lignende.
Tips:
Klassekontakt og vara bør samarbeide om oppgaven slik at begge er godt informert. Ideelt sett overtar vara som Klassekontakt neste skoleår for å skape kontinuitet i arbeidet.
FAU tilstreber å ha representanter for alle klassetrinn. Gjerne ved at trinnet velger en representant på foreldremøtet. Formelt sett velges FAU av årsmøtet i foreldrerådet. Styremøtene er åpne for alle og klassekontakter er velkomne til å sende inn saker og delta på møtene.
Informasjon om FAU ved Nordtvet skole ligger her: https://nordtvet.osloskolen.no/om-skolen/rad-og-utvalg/fau/
og her:
Tips:
Sørg for at klasseinformasjon oversettes til minimum engelsk dersom det er behov for det i klassen.
Opprett en facebookgruppe eller bruk spond for foreldrene i klassen for å enklere kunne kontakte hverandre. Husk å invitere inn foreldre til elever som starter i løpet av skoleåret også.
Skolen ønsker at sosiale treff for hele klassen skal følge gratisprinsippet i skolen.
Klassekontaktene kan selv velge å initiere en innsamling til en klassekasse som kan disponeres til ulike formål som leker, gaver til lærere m.m. Foreldre kan frivillig gi et beløp til dette (vanlig er å foreslå kr 30 - 50 kr).
Tips:
Start skoleåret med en frivillig innsamlingsrunde (kontant eller vipps) for å komme i gang med klassekassa. Deretter ved behov.
Klassekontakten har ansvaret for å oppbevare pengene. Når det velges ny klassekontakt skal denne overta klassekassa hvis det er overskytende midler der.
Det kan være lurt å holde et lite regnskap over beholdningen.
Klassekontakter eller kontaktlærere som ønsker å gjennomføre arrangementer for hele trinn utenom jule- og sommeravslutning kan søke om støtte til dette hos FAU-styret. Pengene brukes primært til innkjøp av mat og drikke, eventuelt utstyr til arrangement.
Søknad sendes på e-post til FAU.
Snakk med kontaktlærer om å låne klasserommet en ettermiddag for å arrangere klassetreff eller vennegruppetreff. Det kan også være mulig å låne musikkrommet, atriet eller gymsalen. Snakk med kontaktlærer.
Hvis man er et helt trinn som arrangerer noe, kan man leie Klubben gratis.
Kontaktperson på klubben er Jeanette Krosby:
Tlf: +47 412 39 376
E-post: klb@aktivigrorud.no
Nettside: https://www.aktivigrorud.no/klb/
Det er lurt å opprette kontakt mellom klassekontaktene på tvers av trinnet så tidlig som mulig. Da er man plutselig 6 personer som kan støtte hverandre og samarbeide om oppgaven. Noen har kanskje erfaring som klassekontakt fra før og kan hjelpe de andre i gang.
Jule- og sommeravslutning kan arrangeres felles for hele trinnet eller klassevis. Det bidrar til et positivt og inkluderende skolemiljø om trinnet arrangerer noe sosialt sammen.
Tips:
For å holde kontakten kan man for eksempel opprette en felles facebookgruppe for trinnets klassekontakter, en messengerchat eller bruke spond.
Det er forventet at klassekontakten, i samarbeid med kontaktlærer, arrangerer avslutning til jul og sommer, eventuelt også til påske. Man kan danne små foreldregrupper som hjelper til med de ulike arrangementene.
Klassekontakten står for innkjøp av nødvendig utstyr til avslutningene (for eksempel papptallerkener, skjeer, servietter og gaver).
Det er hyggelig om man kan kjøpe inn en liten gave til læreren. Det er også hyggelig om man tenker på assistentene som bidrar på trinnet dersom klassekassa tillater det.
Se informasjon om klassekasse over.
Tips:
Samarbeid med resten av trinnet når det gjelder innkjøp. Gi gjerne like gaver/lik verdi på trinnet.
Til assistentene er det for eksempel hyggelig med en eske melkehjerter.
En avslutning består ofte av et underholdningsinnslag som kontaktlærer sørger for (elevene synger eller opptrer på annet vis). Deretter har man gjerne noe å spise og et loddsalg med premier for å samle inn penger til klassekassa.
Tips:
Jenteforeldre tar med noe å spise (for eksempel frukt og kaker).
Gutteforeldre tar med små premier til loddtrekning (f.eks. max 50kr: gatekritt, såpebobler, fargeblyanter, m.m).
På sommeravslutningen er det hyggelig om klassekontaktene eller annen forelder kan holde en kort tale til læreren og takke for året på vegne av alle foreldrene.
Det er også rom for at klassekontaktene/foreldrene arrangerer leker eller annet under avslutningen dersom man ønsker det.
Nordtvet skole ønsker at det dannes vennegrupper for 1.-4. trinn. Tanken er at man lager små grupper av barn som møtes noen ganger gjennom skoleåret for å leke sammen og bli bedre kjent.
Kontaktlærer og foreldre kan samarbeide for å sette sammen gode grupper. Man bør ikke legge opp til dyre aktiviteter som lekeland, kino etc.
Eksempel på lavterskel vennegruppetreff:
Tips:
I en travel hverdag er det selvfølgelig lov å be foreldrene sende med barnet en ekstra matpakke den dagen man har vennegruppetreff. For mange er det også enklere med tanke på ulike mathensyn og allergier.
I minimum 1. og 2.klasse bør man oppfordre foreldrene til å bli med på vennegruppetreff slik at de voksne også blir kjent med hverandre.
Skoleball 7. trinn
Det er forventet at klassekontaktene til 7. trinn, i samarbeid med klassekontakter på Grorud skole, arrangerer «bli kjent-fest» for elevene. Dette er en god måte å skape en lettere overgang fra barne- til ungdomsskolen. FAU-styret støtter arrangementet.
Forslag til aktiviteter
Aktiviteter kan planlegges av klassekontaktene, eller det kan lages små foreldregrupper (2-3 foreldre) som får ansvar for å gjennomføre ulike aktiviteter gjennom året. Én foreldregruppe kan for eksempel lage høst-fest, en annen lage karneval etc.
Mulige aktiviteter for hele klassen eller hele trinnet (kan også benyttes som aktivitet på Vennegruppetreff):
Tips:
For idrettsturneringer er det populært med foreldre mot barn, turnering på tvers av trinnet, eller kun jenteturnering eller kun gutteturnering.
Ansvarsfordeling for 17. mai-arrangementet
17. mai er skoleårets store arrangement og den viktigste inntektskilden til FAU. Det trengs hjelp av mange foreldre for at arrangementet skal bli vellykket!
FAU-styret kaller inn klassekontaktene på 2., 4. og 6. trinn og nedsetter en 17. mai-komité som har hovedansvaret for arrangementet. Komitearbeidet settes i gang kort tid etter nyttår.
Klassekontaktene på 1.trinn kontaktes også, men trenger ikke delta i 17.mai-komiteen.
Oppgavene på trinnene er:
1. trinn: bake kaker. En kake per barn, leveres på Kjellern «store AKS».
OBS – ikke kaker med krem (som må kjøles).
2. trinn: har ansvar for vaktene i spill-bodene.
4. trinn: har ansvar for rigging og rydding før og etter arrangementet.
6. trinn: har ansvar for å handle inn alt av mat, drikke og utstyr. Har ansvar for tilberedning av mat, ta imot kaker fra 1. trinn og stå vakt i de forskjellige matbodene og på kjøkkenet.
FAU-styret har ansvar for sekretariatet, salg av bonger og lodd, og premieutdeling.
17. mai-komiteen tar ansvar for å skaffe premier til boder og setter opp vaktlister for de ulike trinnene. Det er allerede utarbeidet en 17.mai-perm med all nødvendig informasjon for å gjennomføre en vellykket 17.feiring.
Tips:
17.mai-komiteen kan gjerne bestå av foreldre som ikke innehar klassekontaktrollen. Dette kan for eksempel avtales/velges på skoleårets første foreldremøte.
Kontaktlærers rolle til klassekontakt
Interessert i å vite mer om skole/hjem-samarbeid? Foreldreutvalget for grunnopplæringen har mye bra informasjon: http://www.fug.no/foreldrerepresentanter.141855.no.html
Lykke til i rollen som klassekontakt, og bare ta kontakt med FAU dersom lurer på noe: //faunordtvetskole@gmail.com//
Takk for at du engasjerer deg!